Υπέροχοι άνθρωποι[5]: Φίλε, αυτό που είσαι, είναι αυτό που βλέπω εγώ.

SHARE:

         

             Πότε θα έλεγες, υπέροχό μου πλάσμα, ότι ένας άνθρωπος είναι υπέροχος; Έλα, είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Το σκέφτεσαι: Είναι υπέροχος όταν είναι έτσι, έτσι κι έτσι κι έτσι κι αλλιώς. Oops! Δεν είναι! Σόρι αλλά δεν είναι. Θα στο θέσω αλλιώς: Εσύ γιατί είσαι υπέροχος; Ξέρω, ξέρω. Γιατί είσαι έτσι, έτσι κι έτσι κι έτσι κι αλλιώς. Oops! Δεν είσαι! Σόρι αλλά δεν είσαι!
             Όχι, υπέροχο πλάσμα, μη φοβάσαι! Δεν ανακάλυψα τα μυστικά της ανθρώπινης ψυχής. Ούτε έχω κάποια μαγική δύναμη για να δω τι είσαι και τι δεν είσαι. Σίγουρα δεν μπορώ να δω την ψυχή σου. Απογοήτευση ε; Άρα ξεκινάμε από την υπόθεση ότι είσαι κάτι άγνωστο. Ή ακόμα χειρότερα κάτι ψεύτικο. Γιατί;
             Γιατί σε βλέπω φίλε μου! Ε και; Σε επηρεάζω. Είσαι εντελώς σίγουρος ότι δεν σε νοιάζει τι σκέφτομαι για σένα, δηλαδή; Τότε γιατί με έκραξες ήδη δύο φορές σε 9 αράδες; Oops! Άντε, ας συμφωνήσω εν μέρει στο επιχείρημά σου. Ούτε εμένα με νοιάζει τι θα σκεφτεί η γειτόνισσα απέναντι για μένα. Γιατί όμως κάθε πρωί δεν βγαίνω στο μπαλκόνι να την βρίζω; Γιατί με νοιάζει τι θα σκεφτεί για μένα αυτός που με βλέπει. Ποιος; Ένας οποιοσδήποτε τρίτος. (Αυτή η εικόνα καρφώθηκε στο μυαλό μου όταν μελετούσα για το «πανοπτικόν» του Μπένθαμ.) Κι αν τη βρίσω τη γειτόνισσα θα είναι γιατί θα έχει βάλει, ξέρω 'γω, τέρμα μουσική στις 5 το πρωί χωρίς να έχει γενέθλια και το "δίκιο", δηλαδή η άποψη των τρίτων θα είναι με το μέρος μου. Ας μην γίνουμε όμως Κικέρωνες και Μοντεσκιέδες τώρα για τα περί δικαίου, ούτε κατίνες κάνοντας focus στην γειτόνισσα. Ας επιστρέψουμε στον άγνωστο υπέροχο άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας και δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε ποτέ.
              Η σχέση δύο ανθρώπων (δηλαδή εσένα και κάποιου άλλου) δεν είναι δύο ξέμπαρκες κουκκίδες που ενώνονται με μία υπέροχη και ξεκάθαρη ευθεία γραμμή, δηλαδή την μεταξύ τους επικοινωνία. Είναι τουλάχιστον τρίγωνα με λίγη υπερβολή! Δηλαδή αυτός, εσύ και κάτι άλλο στην κορυφή. Όπου κάτι άλλο, είναι το μάτι του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου ή άλλοι τρίτοι που πιθανόν σε βλέπουν. Και διαχωρίζω το μάτι του άλλου από την κουκκίδα του στη σχέση δύο ανθρώπων γιατί λειτουργεί σαν ένα τρίτο πρόσωπο που σε παρακολουθεί. Αν ήμασταν τυφλοί πιθανόν οι περισσότερες σχέσεις μας να ήταν διαφορετικές. Κι εδώ ας ξεχωρίσω δύο μεγάλες κατηγορίες σχέσεων. Αυτές που διαλέγεις (φίλοι και σύντροφος) και αυτές που δεν διαλέγεις (οικογένεια + κοινωνία + εργασιακό περιβάλλον + οτιδήποτε άλλο). Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα άνθρωποι που σε βλέπουν χωρίς να είναι επιλογή σου και γι' αυτό προβάλεις μια εικόνα συμβατική, τις περισσότερες φορές, και άνθρωποι που εσύ θα διαλέξεις να σε βλέπουν και να σε παρακολουθούν. Μην σκεφτείς ότι στη δεύτερη περίπτωση θα είσαι ο εαυτός σου και καθόλου συμβατικός. Θεωρώ ότι η μοναδική στιγμή που το αγγίζουμε αυτό το στάδιο είναι πίσω από μία κλειδωμένη πόρτα. Αναρωτιέμαι κιόλας εσείς που έχετε ζήσει μόνοι σας κατά καιρούς πόσες φορές δοξάσατε την όποια υπέρτατη δύναμη για το γεγονός ότι δεν σας βλέπει κανείς; Τότε που κρυβόσασταν πάνω στον καναπέ με τις τρύπιες κάλτσες και την απειλή των άπλυτων πιάτων.
             Πράγματι κι εγώ κουράστηκα λίγο με την προηγούμενη παράγραφο αλλά είναι τόσο απαραίτητη ώστε να ρωτήσω: «Σε ποιο από όλα αυτά τα στάδια, υπέροχο πλάσμα, θα κρίνεις ότι ένας άνθρωπος είναι υπέροχος;». Οι περιπτώσεις που ξεχωρίζω είναι δύο:
1. Την στιγμή που δεν θα ξέρει ότι τον παρακολουθεις. Βέβαια, δεν νομίζω πρακτικά να κρίνεις κάποιον κοιτάζοντας τον από την κλειδαρότρυπα, την ώρα που κοιμάται ή εφ' όσων διάλεξε να μην τον βλέπεις. Οπότε μάλλον τον πρώτο λόγο σε αυτή την περίπτωση έχει η φαντασία.
2.  Τη στιγμή που θα γνωρίζει ότι είναι μονόδρομος να δείξει το καλύτερο πρόσωπό του γιατί θέλει να συνεχίσεις να τον παρακολουθείς. Φαντάσου πόσο υπέροχοι φαινόμαστε στον διευθυντή μας ή στον καθηγητή μας όταν θέλουμε να πάρουμε προαγωγή ή να περάσουμε ένα μάθημα με καλό βαθμό, πόσο υπέροχοι και διασκεδαστικοί είμαστε με τους αγνώστους όταν οι φίλοι μας παντρεύονται ή κλείνονται στον εαυτό τους, πόσο υπέροχα τα λέμε όταν έχουμε ερωτευτεί, πόσο υπέροχους μας θεωρούν οι γονείς μας όταν έχουμε ξεμείνει από λεφτά και πόσο σούπερμαν δείχνουμε για να μας προσέξουν τα παιδιά.
           Μην βιαστείς όμως, υπέροχο πλάσμα, να πεις ότι όλα αυτά είναι συμπεριφορές των εγωκεντρικών και εγωιστικών ανθρώπων ή των συμφεροντολογικών τεράτων διότι σαν θεμελιώδη ατομικά κίνητρα δράσης μου φαίνονται απολύτως ορθολογικά. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις το σημείο εκκίνησης για έναν υπέροχο τρόπο ζωής, δηλαδή μια καθημερινότητα με πρωταγωνιστή τον καλό σου εαυτό!
          Κλείνοντας (γιατί θα κάψω και την πίτα) θέλω να τα συνοψίσω όλα αυτά πίσω από τρεις προτάσεις για αυτούς που θα ξεκινήσουν την ανάγνωση από αυτό το σημείο. Υπέροχος δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Η συμπεριφορά είναι επιλογή και δεν είναι σκονάκι της ψυχής. Η προσωπικότητα που για πολλούς θεωρείται κάτι συμπαγές και αμετάβλητο σαν ένα παγόβουνο (κρατάω ξεκάθαρη επιστημονική απόσταση επί του θέματος) μάλλον προσιδιάζει περισσότερο σε Τιτανικό!
          Κατάλαβες τώρα γιατί σε αποκαλώ «υπέροχο άνθρωπο»;


Υ.Γ. 1: Ζητώ μια τεράστια συγγνώμη από τους υπέροχους κριτές τους σύμπαντος που τους ταρακούνησα τον ψεύτικο κόσμο της φύσης του ανθρώπου. Μιλώ για εκείνους τους σοφούς που όλοι έχουμε συναντήσει κατά καιρούς και διαφημίζουν την ευφυΐα τους παριστάνοντας τους αλάνθαστους ψυχολόγους. Εκείνες τις ανειδίκευτες προσωπικότητες που καυχιούνται ότι σε ξέρουν περισσότερο από ότι εσύ τον εαυτό σου και σου αποκαλύπτουν με καμάρι ότι σε "ξεσκέπασαν" χρησιμοποιώντας επίθετα που μπορεί καν να μην γνωρίζουν τι σημαίνουν. Δεν μιλώ για τον κύριο που με επαίνεσε γιατί το διάλεξα, ούτε για τον κύριο που με προσέβαλε γιατί επίσης το διάλεξα. Μιλώ για τον πιτσιρίκο που τόλμησε να ονοματίσει την ψυχή μου, αντί να σεβαστεί το γεγονός ότι θα παραμείνει στα μάτια του για πάντα άγνωστη...
Υ.Γ. 2: Έχεις συνειδητοποιήσει ποτέ σου ότι σου έχουν αποδώσει οποιοδήποτε επίθετο υπάρχει στο λεξικό και δεν αφορά μετρήσιμο μέγεθος; Χμμμ!
Υ.Γ. 3: Ναι! Φτιάχνω πίτα 11.30 η ώρα το βράδυ!


Υ.Γ.    

COMMENTS

Όνομα

Αθλητική «ψυχολόγος»,1,Αλληλεγγύη,1,Αναζητήσεις,3,Ασ-χολή-αστο,6,Γήπεδο «Η Άμπαλη»,4,Θάλασσα της ...γλώσσας,1,Λογικές Προβλέψεις,5,Σκονάκια ταξιδιού,2,Συνέλευση των Περίεργων,1,Συνεντεύξεις,1,Υπέροχοι άνθρωποι,11,Curious Gifts,1,Monster Chef,1,Teen Truth,3,
ltr
item
CurioCity.gr: Υπέροχοι άνθρωποι[5]: Φίλε, αυτό που είσαι, είναι αυτό που βλέπω εγώ.
Υπέροχοι άνθρωποι[5]: Φίλε, αυτό που είσαι, είναι αυτό που βλέπω εγώ.
https://1.bp.blogspot.com/-jXhRJhcosXE/WMveQgilIMI/AAAAAAAAAs4/izmNQPq7XQg-rYfPvCjkgldLL6C_zKNywCLcB/s400/masks-1991163_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-jXhRJhcosXE/WMveQgilIMI/AAAAAAAAAs4/izmNQPq7XQg-rYfPvCjkgldLL6C_zKNywCLcB/s72-c/masks-1991163_960_720.jpg
CurioCity.gr
http://www.curiocity.gr/2016/11/5_8.html
http://www.curiocity.gr/
http://www.curiocity.gr/
http://www.curiocity.gr/2016/11/5_8.html
true
6479844640856404609
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Μπες! ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ/Η; Τι έχεις να πεις; Το μετάνιωσες; Διαγραφή Από Κεντρική Πύλη PAGES POSTS Μπες! RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Σύντομα, υπέροχε άνθρωπε, θα σκεφτούμε κάτι πάνω σε αυτό. Ζήτησέ το! Πίσω στην Κεντρική Πύλη Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy